Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Νίκος Χαριτάκης - Γυαλί που αναπνέει, γυαλί ζωντανό

Το φυσητό γυαλί, είναι μια τέχνη και ο Νίκος Χαριτάκης την εμπλουτίζει απλόχερα με την παράδοση του τόπου του, την Κρήτη. "Γεννήθηκα στις Μέλαμπες, ένα ορεινό χωριό στη νότια Κρήτη. Δεν σπούδασα. Είμαι σχεδόν αυτοδίδακτος. Και λέω "σχεδόν", γιατί δούλεψα ως ανειδίκευτος εργάτης ένα μεγάλο διάστημα, κοντά σε έναν άνθρωπο που ήξερε την τέχνη του γυαλιού".

Συνεδρία διαφανών υπάρξεων




«Στη φύση δεν υπάρχουν ευθείες γωνίες. Μου αρέσουν οι απαλές γραμμές που κολακεύουν τα χέρια και τα μάτια. Σε αυτήν την έκφραση της αγάπης μου για τη φύση, για τα απλά πράγματα της ζωής και για την πατρίδα μου την Κρήτη, βρίσκεται για μένα η πρόκληση και η εκπλήρωση της τέχνης μου.»




Ο Νίκος ζει στην Κρήτη και στην Αθήνα. «Πηγαινοέρχομαι. Η Κρήτη είναι όμορφος τόπος. Η Αθήνα πάλι, πρέπει να ξαναγίνει όμορφος τόπος, να ξαναζωντανέψει το κέντρο της. Νομίζω πως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συμμετέχω και στην πρωτοβουλία του Παραπέρα. Όχι αλτρουιστικά … ίσως ενσυνείδητα.»

Με το ποτήρι κοντόγιομο


Ο Νίκος Χαριτάκης έχει τα δικά του τελετουργικά  μέσα στην ημέρα και τα βαφτίζει με  τα χρώματα του πορφυρού, τού κεχριμπαριού, του καυτερού ήλιου, του πράσινου της άνυδρης ελιάς και του νεαρού χορταριού, του μπλε του Λιβυκού Πελάγους και των διάφανων οριζόντων.  "Μ' αρέσει να προσπαθώ να αποδώσω τις γραμμές και τα χρώματα όπως αυτά εμφανίζονται στο φυσικό μου περιβάλλον, την Κρήτη. Το πράσινο της ελιάς και το καφέ της ξερής γης μετά από ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι, το απαλό γαλάζιο τ' ουρανού μετά την αυγή, το βαθύ μπλε της θάλασσας".



‘Είσαι γυαλένιος μαστραπάς, είσαι γυαλένια γλάστρα,
δυ
o νεφελάκια λείπεσαι, να’ σαι ουρανός με τ’άστρα’




Πρώτη ύλη του, το γυαλί που δεν είναι πια χρήσιμο. «Μαζεύω γυάλινα αντικείμενα, βάζα, μπουκάλια κ.ό.κ. και τα λιώνω σε ένα καμίνι, όσο να γίνουν ρευστά …σαν μέλι. Κατόπιν, αυτό το ρευστό γυαλί το φυσώ, του δίνω χρώμα και σχήμα, σε ελεύθερη φόρμα. Δηλαδή, δεν δουλεύω με καλούπια.  Με λίγα λόγια, το μετατρέπω σε αντικείμενο καθημερινής χρήσης: Ποτήρια, μπουκάλια, λάμπες, μπολ και ό,τι χρησιμοποιούμε στο τραπέζι μας και στο χώρο μας.»



Κάποιο μπλε

Ποιοι ενδιαφέρονται για τις γυάλινες αυτές δημιουργίες συνήθως; Ο ίδιος μας λέει, "Πιστεύω, όσοι δημιουργούν μέσα τους το χώρο για να αναπτύξουν μία σχέση με το ποτηράκι που κρατούν στο χέρι τους ή το μπουκάλι με το οποίο σερβίρουν την παρέα τους. Ίσως είναι άνθρωποι που δεν τους αγγίζουν τα καταναλωτικά ρεύματα, τα οποία πιθανώς ισοπεδώνουν τις αποχρώσεις στην αισθητική μας. Αντιλαμβάνονται τη ζωή τους με περισσότερο χρώμα και αξιολογούν αυτό που λέμε μικρά τελετουργικά, σαν αυτό που περιέχεται στη διαδικασία της ρακοποσίας μιας παρέας". 

Κορυφογραμμές οριζόντων

Μεσημέρι μακρόσυρτο

Τις γυάλινες δημιουργίες του Νίκου Χαριτάκη θα τις βρείτε στη σελίδα  http://www.sualo.com/, στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Estudio Gallery στην Κηφισιά, στα καταστήματα ATTILIO (Γλυφάδα), αλλά και σε άλλα επιλεγμένα καταστήματα. Μπορείτε, επίσης,  να απευθυνθείτε και στα τηλέφωνα 6977610790-6974350186.
  
Στο parapera θα είναι μαζί μας από τις 30/05 μέχρι και τις 28/06.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου