Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Περικλής Μουστάκης και Θέατρο Άσκηση

Η Αποκάλυψις του Ιωάννου στο πρωτότυπο με συνοδεία πιάνου (ερμηνεία Περ. Μουστάκης, στο πιάνο ο Αλ. Κούρος)

 Από το 2006, που συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό η θεατρική ομάδα Άσκηση, έχουμε δει ανατρεπτικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την διδασκαλία – σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, ακόμη και σε έργα του κλασικού διεθνούς ρεπερτορίου, όπως ο Βυσσινόκηπος του Αντον Τσέχωφ.
Με αφετηρία το America Hurrah του Ζαν Κλωντ Βαν Ιταλύ, όπου οι κριτικές αγκάλιασαν με θετικό τρόπο την σκηνοθετική πρόταση και το σύνολο της σκηνικής παρουσίας, η ομάδα Άσκηση προχωράει κάθε χρόνο με μεγάλα άλματα κι έχει επιδείξει ως σήμερα σημαντικά εγχειρήματα επί σκηνής.
Ο Βυσσινόκηπος του Αντον Τσέχωφ, τα Παιχνίδια Σφαγής του Ιονέσκο, κείμενα του Ζαν Λυκ Μαριόν, που δουλεύτηκαν και παρουσιάστηκαν υπό τον γενικό τίτλο Επισκέψεις, η φετινή προσπάθεια  με το Απόψε αυτοσχεδιάζουμε του Λουίτζι Πιραντέλο και η πρόσφατη Αποκάλυψη του Ιωάννου για την οποία διατηρήθηκε το αρχικό κείμενο (ελληνιστική κοινή) και αποδόθηκε από τον ίδιο τον Περικλή Μουστάκη συνοδεία πιάνου, η ομάδα Άσκηση πρεσβεύει απόλυτα το όνομά της, καθώς μέσα από την δημιουργική της πορεία επιτυγχάνονται ερωτήσεις και απαντήσεις με διάθεση ερευνητική, δηλαδή υποστηρίζεται στο έπακρο ο αρχικός στόχος και το κύριο μέλημα της ομάδας: η διδασκαλία των κειμένων εντός του σκηνικού χώρου και η επαφή των διδαγμάτων με το ευρύτερο κοινό. Το θέατρο είναι, πρωτίστως, σχολείο


America Hurrah, Ζαν Κλωντ Βαν Ιταλύ, Θέατρο Άσκηση 2006
"Σκληρές όψεις σκληρής Αμερικής", κριτική του Γ. Βαρβέρη στην "Καθημερινή"

Κυρίαρχη αγωνία της ομάδας και βασικός άξονας των δημιουργιών της, αποτελεί η σωματοποίηση του λόγου, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη περνάει από όλα τα δυνατά αυλάκια επεξεργασίας, κατακρημνίζεται, αφαιρείται, τροποποιείται, μεταμορφώνεται σε κίνηση ή σε λαρυγγισμό, μετατρέπεται σε αίσθηση ή σε τεχνητό ήχο, διαπερνάται από κάθε μορφή έκφρασης, αποσιωπάται ή εντείνεται σε κραυγή, ποτέ όμως δεν απουσιάζει, ποτέ δεν χάνει την εσώτερη δυναμική του.


"Απόψε αυτοσχεδιάζουμε", Λουίτζι Πιραντέλο (Θέατρο Άσκηση, χειμώνας 2010 -2011)
Κριτική για το "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε", στην εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ, από την Μαρώ Τριανταφύλλου
Το κείμενο επαναστατεί, ο ρόλος του σκηνοθέτη αμφισβητείται επί σκηνής (Θέατρο Άσκηση, "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε")

Προτείναμε στον Περικλή Μουστάκη να παρουσιάσει ένα σεμινάριο σωματικού θεάτρου στο Παραπέρα, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διαφορετικούς τρόπους έκφρασης χρησιμοποιώντας αυτοσχεδιασμούς, παντομίμα, σωματικές και φωνητικές ασκήσεις. Θα έχουν την ευκαιρία, επίσης, να προσεγγίσουν ρόλους και αποσπάσματα κλασικών κειμένων του διεθνούς ρεπερτορίου. Περισσότερες λεπτομέρειες εν καιρώ.
 Εδώ η σελίδα της ομάδας, όπου μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις κριτικές και τις  πληροφορίες για τις παραστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κι εδώ, μπορείτε να δείτε και το προφίλ της ομάδας στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου