Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

Σβουροποιείον το «Αεικίνητον», που θα πει "σβούρα είναι και γυρίζει"

Η σβούρα μας λένε οι γραφές ότι είναι  από τα αρχαία χρόνια αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το αρχαίο της όνομα ήταν στρόμβος, στρόβιλος ή βέμβιξ. Ήταν κωνικά φτιαγμένη από σκληρό ξύλο και παιζόταν με τη μάστιγα, με την οποία τη χτυπούσαν κρατώντας την έτσι σε περιστροφή.

Το «Αεικίνητον» είναι ο χώρος που στεγάζει ο Κωνσταντίνος Μουγγολιάς την αγάπη του για το ξύλο και τις σβούρες. Μυήθηκε στην τέχνη αυτή από τον παππού του και το 1999 έφτιαξε το εργαστήρι, στο οποίο συμπεριέλαβε και λαογραφικό υλικό σχετικό με το παιχνίδι αυτό.

Αυτός ο κόσμος της δίνης του Κωνσταντίνου  είναι εμπνευσμένος από την αλχημιστική ουτοπία.  


"Στην παραδοσιακή σβούρα απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το σκοινί και η δεκάρα που είναι Ελληνικής κατασκευής. Στη σβούρα από ελιά χρησιμοποιείται αυθεντική γαρυφαλλόπροκα από τα στρατιωτικά άρβυλα, την οποία στις δεκαετίες 50΄και 60΄ έβαζαν τα παιδιά για καρφί στις σβούρες τους."


Στο «Αεικίνητον» κατασκευάζονται επίσης σβούρες από άλλα μέρη του κόσμου όπως η «χορεύτρια» και η «βασίλισσα» που είναι σβούρες με υποστήριγμα.

Το Νοέμβρη του 2003 το «Αεικίνητον» βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό παιχνιδιού που οργάνωσε το ίδρυμα Μαριάννας Βιλδιρίδη στη Θεσσαλονίκη. 

"Η σβούρα είναι μια αναπαράσταση, μια μικρογραφία του φυσικού κόσμου. Ο πλανήτης μας, ο γαλαξίας μας, το σύμπαν το ίδιο περιστρέφεται σε μια αέναη κίνηση στον χώρο και στον χρόνο και η σβούρα, μπροστά στα μάτια μας μιμείται για λίγα λεπτά τη κοσμική δίνη. Έτσι δονεί τις μυστικές χορδές της συμπαντικής ψυχής μας, ασυνείδητα μας υπενθυμίζει πως όλα γύρω γυρνούν, μας συντονίζει με τον απέραντο Κοσμικό Τροχό."Τις σβούρες του "Αεικίνητου" θα τις βρείτε να στριφογυρίζουν εδώ: http://aeikiniton.gr/ αλλά και κοντά μας στο parapera από τις 28/05 και για μια εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου