Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Καλλιτεχνικές κολεκτίβες



Καλλιτεχνικές κολεκτίβες είναι οργανώσεις δημιουργών που έχουν κοινούς στόχους, και διέπονται από τις αρχές της ελεύθερης συνεργασίας.

Φιλοξενούνται σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται μαζί.
Κάποιες φορές αυτή η από κοινού διαβίωση και εργασία έχει ως στόχο την παρουσίαση εκθέσεων- εκδηλώσεων-παραστάσεων, άλλες πάλι, προκύπτει από την ανάγκη των δημιουργών να μοιράζονται ιδέες και σκέψεις με τους άλλους , να εξωτερικεύσουν την τέχνη τους και τον τρόπο παραγωγής της. Οι κολεκτίβες επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα τους σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. 


Και η τέχνη ανθεί
Vincent van Gogh Almond Branches in Bloom,Amsterdam

Οι καλλιτεχνικές κολεκτίβες δεν είναι κάτι καινούργιο. 


Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε σαν όνειρο να μετατρέψει το σπίτι του στο Arles σε ένα κέντρο καλλιτεχνών όπου θα μπορούσαν να ζουν, να δημιουργούν και να εκθέτουν.

Yellow HouseVincent van Gogh

Εμπνευσμένος από αυτή την ιδέα του Βαν Γκογκ ο Martin Sharp  ίδρυσε το Yellow House το 1970 στο Sydney. Το "Κίτρινο Σπίτι " αποτέλεσε την Μέκκα της pop art. Καμβάς των καλλιτεχνών γίνεται  το ίδιο το σπίτι, οι τοίχοι και τα πατώματα.
Το "Κίτρινο Σπίτι " ήταν ένας πολυχώρος καινοτόμων δραστηριοτήτων. Τα δωμάτια του σπιτιού αντανακλούσαν επιρροές από τους σουρεαλιστές.
yellow house

Το Space 1026 είναι μια ακόμα καλλιτεχνική κολεκτίβα. Βρίσκεται στην Philadelphia της Pennsylvania και ξεκίνησε το 1997.






Το Tacheles είναι μια κολεκτίβα στο πρώην ανατολικό Βερολίνο. Μια πρώην εβραϊκή συνοικία  μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμού και τέχνης.








Tο "Flux Factory"  μια ακόμα  καλλιτεχνική κολεκτίβα. Σε ένα πρώην  εργοστάσιο έξω από το Μανχάταν καλλιτέχνες αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν τέχνη. Οι fluxers μετατρέπουν την καθημερινότητα σε δημιουργία. Αποτελεί έναν χώρο που υποστηρίζει καινοτόμες και συνεργατικές μορφές τέχνης. Ένας εργαστηριακός χώρος επώασης έργων τέχνης που βρίσκονται σε διάλογο με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα φόρουμ όπου δημιουργοί μπορούν να συνεργάζονται σε ένα πειραματικό εργαστήριο γέννησης νέων έργων τέχνης. Υποστηρίζει έργα τα οποία αντανακλούν και μεταμορφώνουν τον δημόσιο χώρο με δυναμικούς τρόπους. Άλλωστε είναι από μόνος του ένας χώρος δημόσιος και κοινοτικός. Ενώ κάθε βράδυ όλοι μαζεύονται στον σαλόνι και ανταλλάσουν ιδέες και προβληματισμούς,  έτσι κάτι νέο μπορεί να γεννηθεί. 





Σε μεγάλη κλίμακα αυτή η ανάγκη για κοινόβια τέχνη μπορεί και δημιουργεί ακόμα και ολόκληρη αποικία.

Η αποικία MacDowell στο Peterborough είναι η πρώτη καλλιτεχνική αποικία στην Αμερική. Αποτελείται από 32 στούντιο πλήρως εξοπλισμένα να φιλοξενήσουν έναν καλλιτέχνη. Είναι μια αποικία όπου καλλιεργούνται οι τέχνες και παράγονται έργα σε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον.  




Η αποικία Yaddo ιδρύθηκε το 1900 στη Νέα Υόρκη από την Katrina Trask.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου