Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Έτος Ελύτη το 2011

Και το πιο μακρινό και παραγκωνισμένο ρυάκι,κι
απ’τα πουλιά το μόνο που μ’άφηκαν,το σπουργίτι,
κι απο το πενιχρό της πίκρας λεξιλόγιο,δυο,καν τρία,
λόγια: ψ ω μ ί, κ α η μ ό ς, α γ ά π η. . .
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και στις 23 Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα ποίησης, ξεκινά μια σειρά  εκδηλώσεων αφιερωμένες στο νομπελίστα ποιητή. 

Το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει τον ποιητή το 2011, που σύμφωνα με τους μελετητές του « με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μια οικουμενική λυρική ποίηση, μια ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου».
Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου και την 1 Νοεμβρίου, σκοπό έχει να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στον χρόνο και στον κόσμο.
Σύμφωνα με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου,ποιήτρια και σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, πρόκειται για «μία συνάντηση παλαιότερων και νεότερων μελετητών του Ελύτη, ανθρώπων που έχουν καταθέσει ήδη πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις αλλά και ομοτέχνων του και ανθρώπων που για πρώτη φορά θα μιλήσουν για τον τρόπο πρόσληψης του έργου του Ελύτη και για την επίδραση αυτού του κόσμου του Ελύτη, στην τέχνη τους, στη σκέψη τους και στη ζωή τους». 
Για την ημέρα της επετείου της γέννησης του ποιητή, στις 2 Νοεμβρίου και την επομένη, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής υπό τον τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα» με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος) και απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

 Επίσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη», που επιδιώκει να παρουσιάσει τον κόσμο του Ελύτη μέσα από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής, της ποίησής του, της εικαστικής του δημιουργίας, αλλά και μέσα από ενδεικτικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αισθητικής του. Το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη θα πρωτοπαρουσιάσει σε όλους τους εκθεσιακούς του χώρους το σύνολο των ζωγραφικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, θα εκτεθούν και αντιπροσωπευτικοί πίνακες κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που αγάπησε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για τα έργα τους, όπως τους Θεόφιλο, Τσαρούχη, Γκίκα, Καπράλο, Κανέλλη, Μόραλη και Φασιανό. Επίσης θα παρουσιαστούν τα χειρόγραφα και τα βιβλία του ποιητή, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του. Τα περισσότερα έργα προέρχονται από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Τέσσερις εκδόσεις έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ανέκδοτο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά κυρίως μελετητικό υλικό που δίνει τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει ο αναγνώστης τη σκέψη και την αισθητική του:
-Το λεύκωμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο Ναυτίλος του αιώνα» είναι ένα νοερό ταξίδι στη ζωή και το έργο του.
-Θα τυπωθούν σ' έναν τόμο τα πρακτικά του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, και κυκλοφόρησαν ήδη στα ιταλικά, με τη φροντίδα της Πάολα Μινούτσι (εκδόσεις Ικαρος.
-Τριάντα επτά συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής από το 1942 ώς το 1992 θα εκδοθούν υπό τον τίτλο «Συν τοις άλλοις».
-Και, τέλος,θα κυκλοφορήσει η μικρή ανθολογία «Με το λύχνο του άστρου», με ποιήματα του Ελύτη και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Κουρουπού, με τον ίδιο στο πιάνο, τον Σπύρο Σακκά στο τραγούδι και την Ιουλίτα Ηλιοπούλου στην απαγγελία (εκδόσεις Υψιλον).

Στο ίδιο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία το επίσημο site «Οδυσσέας Ελύτης», όπου θα παρέχονται πληροφορίες σχετικές με τη βιογραφία, την εργογραφία, τις μεταφράσεις , τη βιβλιογραφία Ελύτη, με τις διευθύνσεις www.odysseaselytis.gr και www.elytis.gr και τέλος, το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν τα Θυρανοίξια μικρής εκκλησίας, αφιέρωμα του Οδυσσέα Ελύτη στην Παναγία την Παντοχαρά, στη Σίκινο.


«Το 2011 γεννά μία προσδοκία. Θα θέλαμε το έτος αυτό να είναι χαρακτηρισμένο από τις αξίες του Ελύτη. Να είναι ένα έτος με το ήθος και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με τη σημασία του φωτός στη φυσική και μεταφυσική του διάσταση, με μία συνεχή εναντίωση στην τρέχουσα αντίληψη των πραγμάτων. Ένα έτος που θα προσπαθούμε να επανακτήσουμε την αθωότητά μας. Ένα έτος τελικά υπερηφάνειας» ανέφερε η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου