Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αλέξης Παπαχατζής και οι φορετοί μικρόκοσμοι

Εδώ, όμως, πρόκειται για έναν φορητό μικρόκοσμο.
Ο  Μr. D  με το κάρο του ταξιδεύει  συνεχώς στους δρόμους.

Ο Αλέξης  Παπαχατζής, προερχόμενος από καλλιτεχνικό περιβάλλον, με μητέρα αγγειοπλάστη και πατέρα σκηνογράφο - ζωγράφο, αναμείχθηκε από πολύ νωρίς στον χώρο της τέχνης. Σπούδασε και εργάστηκε ως σκηνογράφος, αγγειοπλάστης, φωτογράφος, οπερατέρ, φωτιστής, μαριονεττίστας, αργυροχρυσοχόος. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με το κόσμημα και το κουκλοθέατρο και βρίσκουμε τα κοσμήματά του στο Μουσείο Μπενάκη, (κτήριο οδού Πειραιώς), στην Λέσχη του Δίσκου  (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα.
Το κουκλοθέατρο αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες του, μιας και μεταφέρει τα σκηνικά των ιστοριών σε μία μικρογραφία από ασήμι και μινιατούρες.

Αυτό το διαλέγω ως φυλαχτό της νοικοκυροσύνης μου

Τα παραμύθια μεταφέρονται

Οι μικρόκοσμοι που φοριούνται

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα τον δούμε μαζί με τους splish - splash κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15, και ως Μr D. κάθε Κυριακή στις 8, στο Θέατρο Φούρνος.

Την Άνοιξη περιμένουμε τα νέα από τα ταξίδια των splish - splash σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και το καλοκαίρι ο Mr D. θα είναι στα νησιά για παραστάσεις στον δρόμο.
Με αφετηρία το παιδικό κουκλοθέατρο, μετατοπίστηκε με το πέρασμα του χρόνου στο κουκλοθέατρο ενηλίκων. "Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, μας είπε, έχω δει παιδιά να αντιλαμβάνονται πλήρως πολύ δυσκολότερα νοήματα από αυτά που νομίζουμε". Αν το αποτέλεσμα προκύπτει από την αλήθεια, αυτό είναι απολύτως βέβαιο, ωστόσο τέθηκε ως θέμα το τι είναι παιδικό και από πού πηγάζουν τα κριτήρια για να διαχωρίσεις ηλικιακά ένα κοινό; Έχει πολύ ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δει κανείς τις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων που μας έρχονται από την Γαλλία, όπου συναντάς άφθονο μαύρο χρώμα στις εικόνες των παραμυθιών και δεν λογοκρίνεται ως πένθιμο ή μη παιδικό.

Στην ενασχόλησή του με το κόσμημα, πάντως, φαίνεται όχι μόνο η παραμυθική διάσταση των ιστοριών που μεταφέρονται στις δημιουργίες του, αλλά πολλές φορές και μια ειρωνία καθημερινότητας, όπως, ας πούμε, εκείνο το μενταγιόν με την μπανιέρα και την τραβηγμένη κουρτίνα, που το είδαμε από τις πρώτες του απόπειρες.

Στη συλλογή κοσμημάτων του, συμπεριλαμβάνονται πολλά ενδιαφέροντα ακόμη, που μπορείτε να τα δείτε κι εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου