Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σούλα Πέτρου - Να κυριαρχήσει το νερό

Ποτήρια

Η Σούλα Πέτρου γεννήθηκε στη Λαμία και σπούδασε διακόσμηση στη σχολή AKTO. Κατόπιν, ειδικεύτηκε στην αυτόνομη γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Geerit Rietveld στο Amsterdam της Ολλανδίας. Οι πρώτες της κατασκευές ήταν την δεκαετία του '80, τότε που έφτιαχνε ανθρωπάκια με βότσαλα και γούνινα μαλλιά. Μετά από αυτό, ξεκίνησε να κατασκευάζει επιτραπέζεια ρολόγια κι από τότε ως σήμερα, έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Λαμία, Αίγινα, Θάσος) και το εξωτερικό (Vroom & Bressman/Golden Tulip Hotel/Music Scene Paradiso/Vries House America - Amsterdam), καθώς και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές αντίστοιχα.

Life under water is better - Γκαλερί Μάσκα, Αίγινα
Life under water is better - Γκαλερί Μάσκα, Αίγινα
Το κύριο χαρακτηριστικό των κατασκευών της, είναι ότι χρησιμοποιεί πολύ το φως και, ειδικότερα, το black light. Την συνεπαίρνουν οι κατασκευές με φως κι η θεατρική υπόσταση που αυτές έχουν. Νιώθει τον εαυτό της σαν σκηνογράφο, αφού της αρέσει να αντιμετωπίζει τις δημιουργίες της σαν κομμάτια θεατρικά, που συνεργάζονται για ένα έργο.


Paint the patience blue - Golden Tulip Hotel, Άμστερνταμ
Life under water is better - Ατομική έκθεση στη Manifactura

Life under water is better
- Ατομική έκθεση στη Manifactura

Life under water is better - Ατομική έκθεση στη Manifactura

Life under water is better - Ατομική έκθεση στη Manifactura
Έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Συμπόσιο “Interdisciplinary Sypmposium” που έλαβε χώρα στο Plasy Monastery το 1993 στη Bohemia της Τσεχίας, όπως επίσης και στη θεματική έκθεση “Out of colours” που έλαβε χώρα στο Provencial Museum το 1995 στο Limburg στην Ολλανδία.  Ενδιαφέρων σταθμός στην πορεία της είναι και η συμμετοχή της στην παράσταση της Toyoko Shimada με αντικείμενο τη διαπολιτισμική επικοινωνία στο Amsterdam.

Κρέμομαι από μια κλωστή - Ανοιχτή Δημ. Αγορά Κυψέλης

Κρέμομαι από μια κλωστή - Ανοιχτή Δημ. Αγορά Κυψέλης


Κρέμομαι από μια κλωστή - Ανοιχτή Δημ. Αγορά Κυψέλης
Παράλληλα με την καθαρά εικαστική της δραστηριότητα, η Σούλα Πέτρου εργάζεται εδώ και χρόνια με το κόσμημα, δημιουργώντας ογκώδεις συνθέσεις από παλιά υφάσματα, τα οποία συνδυάζονται είτε ως προς την υφή τους είτε και ως προς την απόχρωσή τους και το αποτέλεσμα δίνει ενδιαφέρουσες χρωματικές παλέτες, που διαβαθμίζονται σε ένα κολιέ. Βραχιόλια, δαχτυλίδια και καρφίτσες ολοκληρώνουν την παρουσίασή της, η οποία απευθύνεται κυρίως στις πιο τολμηρές. "Ο όγκος τρομάζει τις πιο "καθημερινές" γυναίκες, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να το υποστηρίξουν τόσο. Τα δικά μου κοσμήματα, θέλουν λίγη τόλμη για να τα φορέσεις", παραδέχεται η ίδια.

 
Αντίθεση

Ολομέταξο


Χωρίς να επαναπαυτεί ποτέ, εξόχως δραστήρια και προσιτή, επιχειρεί το 2002 να δημιουργήσει τη Rolling Gallery, μια γκαλερί με εναλλασσόμενο χώρο έκθεσης και για δύο χρόνια υπήρξε υπεύθυνη του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της Ανοιχτής Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Εκεί ένωσε τις δυο μεγάλες της αγάπες, την δημιουργικότητα και την επαναχρησιμοποίηση και φρόντισε να τις μεταδώσει στο κοινό-μαθητές της.
Μπλε

 
"Η έννοια της επαναχρησιμοποίησης ξύπνησε ολοκάθαρα μέσα μου, όταν στα Κύθηρα πριν χρόνια βρήκα ένα αποξηραμένο θυμάρι και σκέφτηκα να το εντάξω μέσα σε ένα κουτί λίγο μεγαλύτερό του, ώστε να φαίνεται ο θάμνος σαν ένα δέντρο. Λευκό κουτί και black light: η απόλυτη καθαρότητα", θυμάται η ίδια.

Το θυμάρι από τα Κύθηρα


Στο parapera, εκτός από τα υφασμάτινα κοσμήματά της, παρουσιάζει στο δικό της περίπτερο μια σειρά από φωτιστικά, που αποτελούνται από χρωματιστά, πλαστικά ποτήρια, ενωμένα με ένα ταπεινό συρραπτικό. Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, μάλιστα, παρουσιάζει δωρεάν σεμινάριο στο δώμα του parapera, στο οποίο αρκεί κανείς να φέρει μαζί του τα δικά του πλαστικά ποτήρια και το συρραπτικό του και να φύγει από αυτό με το φωτιστικό του αγκαλιά. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ή καλέστε στο 6948730362.Η Σούλα Πέτρου είναι στο parapera από τις 10 Σεπτεμβρίου και αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την ίδια, μπορείτε να την βρείτε και στο προφίλ που διατηρεί στο facebook, να της στείλετε mail στο petrousoula@yahoo.com ή να την καλέσετε στο  6948730362.
Πώς να χωρέσει μια απέραντη θάλασσα μέσα σ' ένα κουτί, πώς να την κάνεις να
   κινείται συνεχώς χωρίς ποτέ να ησυχάζει, με τί χρώμα να αποδώσεις αυτό το
   θαύμα, με τί τρόπους να βλέπεις και να αποδέχεσαι τη μορφή σου διαρκώς να
   διαστρεβλώνεται, με τί τρόπο να ταξιδέψεις στον απέραντο βυθό της, με ποιό τρόπο
   θα οδηγηθείς στο μαγικό υλικό που οι διαστάσεις του αυτόματα μεταβάλλονται;

Του ρίχνεις χρώμα, του ρίχνεις φως ή... τον ήλιο. Νιώθεις τόσο μικρός
   μπροστά στη διάσταση της φύσης κουβαλώντας όλο τον πόνο της ζωής, το
    ποίημα των παιδικών ονείρων ... αρχίζεις το ταξίδι. Παίρνει χρώμα, ρυθμό,
ακινητοποιείται το νερό, το αντικείμενο θεριεύει και συ εναποθέτεις τα βάρη της
    ζωής για να τα μεταλλάξεις, να τα εξαγνίσεις. Να κυριαρχήσει το λευκό, το
    καθαρό,αυτό που εκεί κάτω μακριά κανείς δε μπορεί να το αγγίξει.

Σούλα Πέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου