Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν τα φύλλα - Άρτεμις Σιδερίδου

Παιχνίδια παραλίας
Η Άρτεμις Σιδερίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.  Το 1999 αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές Χειροποίητου και Παραγωγικού Κοσμήματος στη σχολή Mokume, από όπου αποφοίτησε το 2002. Κατόπιν άνοιξε το δικό της εργαστήριο - εκθετήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διατήρησε για τέσσερα χρόνια, ώσπου επέλεξε να αλλάξει περιβάλλον και να μεταφέρει την ζωή της σε ένα νησί. Διάλεξε την Σύρο, ακριβώς επειδή είναι ένα μέρος βιώσιμο και κατά την περίοδο του χειμώνα, με αρκετά δρομολόγια για την Αθήνα, ώστε να βρίσκεται όσο τακτικά θέλει στην πρωτεύουσα.


Ξυλομπογιές σε πλήρη στοίχιση

Απ' το πράσινο στο κόκκινο

Στη μέση το λευκό

Η άκρη του μωβ
Η Αθήνα αποτελεί για εκείνην ένα προορισμό πολιτιστικών ερεθισμάτων περισσότερο, την επισκέπτεται για τις εκθέσεις που διοργανώνονται εδώ, τις δραστηριότητες που προσφέρονται κατά καιρούς, πράγματα που προσθέτουν στην έμπνευση και τις ιδέες για τις δημιουργίες της.



Θερμή διαβάθμιση
Στο επίκεντρο



Παλέτα σε επίπεδα

Στην αρχή της επαγγελματικής της ενασχόλησης με το κόσμημα, εργάστηκε κυρίως με το ασήμι και το χρώμα, καθώς την ενδιέφερε να πειραματιστεί με αυτό το υλικό χρωματίζοντάς το. Παράλληλα ασχολήθηκε και με το σμάλτο ενώ από την άφιξη του γιου της κι έπειτα άρχισε να ενσωματώνει στις συνθέσεις της στοιχεία που έφερναν όλο και περισσότερο στο φως και την δική της παιδικότητα, αφού ξεκίνησε να επαναχρησιμοποιεί ξυλομπογιές, που κατόπιν επεξεργασίας γίνονται χάντρες για τα κολιέ της, τα βραχιόλια, τις καρφίτσες, τα δαχτυλίδια.


Μετά το κίτρινο υποθέτω
Πολυχρωμία

Σήμερα, οι ξυλομπογιές αυτές είναι σχεδόν το σήμα κατατεθέν της, τα σχέδια που αποτελούνται από αυτές εξελίσσονται σταδιακά και φέτος παρουσιάζει μία ακόμη συλλογη που την ονομάζει "Παιχνίδια", μέσα στην οποία μινιατούρες από playmobil ή ζωάκια που διατίθενται στα παιχνιδάδικα, γίνονται μέρος από καθημερινές στιγμές ενός περιβολιού, εικόνες που συναντάς στο δάσος. Εδώ, τα παιχνίδια παρουσιάζονται μόνα τους ή και με κατασκευές από ασήμι και το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται κυρίως για τα έντονα χρώματά του, την απλότητα των υλικών, την πλήρη προσοχή στο φινίρισμα και τους ισχυρούς συμβολισμούς των αντικειμένων. "Μου αρέσει να εξαντλώ τα περιθώρια ενός υλικού πριν προχωρήσω στο επόμενο, χωρίς να σημαίνει πως δεν αναζητώ νέες αναφορές και στοιχεία", μας αναφέρει.

Πρωινό τσιμπολόγημα

Μη με ταϊσετε πολύ
"Με ενδιαφέρει να δημιουργήσω, να παίξω, χωρίς να έχω ένα συγκεκριμένο κοινό στο μυαλό μου. Αυτό που με χαροποιεί είναι να μεταφέρω στον αποδέκτη την ίδια αίσθηση που έχω εγώ, την ίδια ευχαρίστηση που απολαμβάνω όταν κατασκευάζω τα κοσμήματά μου".

Ελάτε μαζί μου

Λίγο νερό

Τα "Παιχνίδια" της Αρτέμιδος Σιδερίδου, θα τα βρούμε στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς), στο "Πετάει-πετάει" (Κολωνάκι), στο "Φίλων Δώρημα" (Μοσχάτο), αλλά και σε πολλές ακόμη γειτονιές της Αθήνας. Θα τα συναντήσουμε, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, μα και σε πολλά νησιά, στην Κέρκυρα, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο και στη Σύρο, στο εργαστήριο - κατάστημα που διατηρεί η ίδια εδώ και πέντε χρόνια ("Σαν τα φύλλα", Αντ. Πολίτη 2, Ερμούπολη).

Το ροζ πτηνό
Το κουδούνι μου χτυπάει σε σολ
Τσιπούρες Ιονίου
Οι τιμές και των δύο συλλογών της κυμαίνονται από 20 έως 80 ευρώ, θα τις βρούμε στο parapera από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 1 Οκτωβρίου και αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την ίδια, μπορείτε να την καλέσετε στο 6942554322 ή να της στείλετε mail στο artemisideridou@yahoo.gr.
Μόνο γύρω-γύρω μπορούμε να πάμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου