Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ιωάννα Ντακόλια - Μαγικά σπιτάκια

…τις  νύχτες που όλοι κοιμούνται, παίρνω τη ρόδα του ποδηλάτου σου, εκείνου που ξεχασμένο το ‘χεις στα παιδικά σου όνειρα, και ταξιδεύω, ελπίζοντας πως κάποιο βράδυ


H Iωάννα Ντακόλια γεννήθηκε στην Κλειτορία Αχαίας.  Εκεί τελείωσε το Λύκειο και μετά, στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έφυγε για τη Ρώμη όπου σπούδασε Ζωγραφική, Χαρακτική και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον ζωγράφο Α. TrottiΜετά την αποφοίτησή της και έως σήμερα, εργάζεται σαν εκπαιδευτικός διδάσκοντας ζωγραφική σε παιδιά και εφήβους κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης και της Διδακτικής της στη μέση εκπαίδευση.

Θα ξυπνήσεις και θα 'ρθεις κι εσύ…

ύστερα, στη μαγική μου σφαίρα θα σου θυμήσω,  ό,τι ξέχασες, 
γιατί το μέλλον, όπως ξέρεις, εξαρτάται απόλυτα από το παρελθόν….

τότε μπορούμε να συνεχίσουμε  μαζί το ταξίδι…
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Ρώμη, και μετά το τέλος τους, στην Ελλάδα πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις,καθώς και έκανε και δικές της ατομικές εκθέσεις, φιλοτέχνησε εξώφυλλα και συνόδεψε με σκίτσα της ποιητικές συλλογές και, περιοδικά, συνεργάστηκε με το περιοδικό λόγου και τέχνης Η ΡΕΜΒΗ, με κείμενα και σχέδια.

τότε θα βγώ απ’ την εικόνα, θα βρω  κομματάκια
από τα ρούχα που άφησες πίσω σου,
για να μη χάσεις το δρόμο για τον γυρισμό….

και θα τα ράψω με κλωστές πολύχρωμες, 
δένοντας μέσα τους και την καρδιά μου……

Η Ιωάννα Ντακόλια, έχει επιδείξει και μια έντονη εκδοτική δραστηριότητα, όχι όμως μέσω της εικονογράφησης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά μέσω της συγγραφής δικών της ιστοριών. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ από τις εκδόσεις Λωτός, (1995), Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΞΥΔΟΥ, απο τις εκδόσεις Κέδρος, (2001), το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ, πάλι από τις εκδόσεις Κέδρος (2002), η ΣΧΟΛΗ ΜΑΓΙΣΣΩΝ, από τις εκδόσεις Λιβάνη (2004), σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά, είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες της, που βρήκαν θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ακολούθησε το 2006 το αστυνομικό μυθιστόρημα γιά παιδιά, Ο ΡΟΥΚΟΥΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΣ, απο τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και σε εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου, ενώ το 2010 παρουσίασε τα δύο τελευταία της βιβλία, το Η ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί και ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΥ, από τις εκδόσεις Άγκυρα, σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά και πάλι.

…θα σου κεντήσω θάλασσες….

…Θα σου δέσω σκάλες στο φεγγάρι….

και θα φυλάω  πάντα,  τα όνειρά σου….

Παράλληλα με αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται και με το κόσμημα, εφαρμόζοντας την ζωγραφική της με ποικίλους τρόπους, ώστε να αναπτύξει το κεντρικό κι ενιαίο θέμα που τα επιστεγάζει: τα "Μαγικά σπιτάκια". Είτε πρόκειται για την σειρά με τα υφασμάτινα κοσμήματα, στα οποία ετερόκλητα κομμάτια, βελούδο και κλωστές ράβονται και συνθέτονται, είτε πρόκειται για τα ζωγραφισμένα κοσμήματα, που περιβάλλονται από μέταλλο κι έχουν φινίρισμα από υγρό γυαλί, οι τόποι της Ιωάννας Ντακόλια μιλούν για φανταστικές γειτονιές σπιτιών, για εσωτερικούς χώρους ονείρων, με τα θεμέλια των οικημάτων να αντικαθίστανται από ρόδες και τις σκεπές να αποκτούν φτερά.

… μη φοβάσαι τα παραμύθια…

δίνουν φτερά!!!!

θα γεμίσω τον κόσμο σου  με μυστικούς προορισμούς, 
κάθε μέρα να ‘χεις   κάτι ν’ ανακαλύπτεις….
Χρυσόψαρα και πουλιά που πετούν ελεύθερα, κλουβιά με πόρτες ανοικτές, βάρκες και σπίτια επάνω σε ρόδες τσουλάνε προς την ιστορία την δική τους, ψάχνουν να βρούν τον προορισμό τους, "ανθρώπους που κρύβουν ένα παιδί μέσα τους", όπως μας λέει κι η δημιουργός. "Εύχομαι μόνο να βρίσκουν σπίτια που να τ' αγαπάνε", ένα σπίτι μες στο σπίτι, ένα σύμβολο καθολικό, που μιλάει πέρα από τον διακοσμητικό ρόλο του κοσμήματος.

…και μη φοβάσαι τις μαύρες γάτες….η κακή τύχη έρχεται απ’ αλλού…

Εκτός από τις συλλογές των κοσμημάτων, στο parapera φέρνει και πίνακες μικρών διαστάσεων, όπου είτε είναι τελάρα με ακρυλικά και κολλάζ και απεικονίζουν εξωτερικούς χώρους είτε χρησιμοποιεί ακρυλικά και κολλάζ επάνω σε ξύλο και πάνω τους αναπαριστά εσωτερικούς χώρους. Όλες οι δημιουργίες που τακτοποιήθηκαν στο δικό της περίπτερο, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την αμεσότητα της λιανικής πώλησης και κυμαίνονται από 10 έως και 200 ευρώ.

ψάξε να βρεις το καράβι….

…και τι έχει μέσα το κουτί….

 …ας στρίψουμε τις πολυθρόνες μας στο γαλάζιο…..

Η Ιωάννα Ντακόλια και τα "Μαγικά σπιτάκια" θα είναι στο parapera ως τις 3 Δεκεμβρίου, μπορείτε όμως να επικοινωνήσετε μαζί της στο 694-9295913 ή να της στείλετε mail στο ioanna_nt@yahoo.gr. Μπορείτε, επίσης, να δείτε παλιά και μελλοντική δουλειά της εδώ.

υ.γ.: Οι λεζάντες ανήκουν στην Ιωάννα Ντακόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου