Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ελίνα Βασιλάκη κι Ελένη Τσάτσαρη - Η αφετηρία των διαδρομών


Η Ελίνα Βασιλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα ζει κι εργάζεται στην Ηλιούπολη στο δικό της μελετητικό γραφείο, ως Γεωλόγος. Σε παράλληλη πορεία ασχολείται εδώ και ένα χρόνο με τον πηλό, κατασκευάζοντας θέματα και φιγούρες που έχουν σχέση με την θάλασσα.


Με πατέρα ναυτικό και καταγωγή από την Χίο, η Ελίνα Βασιλάκη απέκτησε ισχυρή βιωματική σχέση με την θάλασσα και πριν αυτή αποτυπωθεί στην γλυπτική και τον πηλό, την ανέπτυσσε κυρίως με χρώματα και ζωγραφική. Όμως, ύστερα κι από τις σπουδές της στην Γεωλογία, αγάπησε πολύ και τις ιδιαιτερότητες του χώματος, παρακολούθησε σεμινάρια στο craftit (πηλός κι ελεύθερη κεραμική) και βρήκε έναν τρόπο να συνδυάσει γη και νερό, για να φτιάξει κεραμικές φιγούρες θαλασσινές, βάρκες, καράβια, διακοσμητικά στοιχεία που αφηγούνται ιστορίες ωκεανών.




"Η γοητεία που ασκούσε, ανέκαθεν, πάνω μου και το χώμα ως στοιχείο της φύσης, οδήγησε στην επαφή μου με τον πηλό, που, πέρα από πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι μέσο έκφρασης και διεξόδου για τη θάλασσα που κρύβεται - βρίσκεται - κουβαλάω μέσα μου...", μας εξηγεί και η ίδια.




Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην αγορά κι έρχεται στο parapera από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου, μαζί με την Ελένη Τσάτσαρη, για να εκθέσει τις δημιουργίες της, που κυμαίνονται από  12 ως  50 ευρώ. "Πρόκειται για την αρχή αυτού του ταξιδιού", διευκρινίζει, "για μια διαδρομή που εύχομαι να οδηγήσει μακριά και σε τόπους καινούργιους".


Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με την Ελίνα Βασιλάκη, μπορείτε να την καλέσετε στα 210 9967544 και 693 7171216 ή να της στείλετε mail στο interland_eur@otenet.gr.



Η Ελένη Τσάτσαρη από την άλλη μεριά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ορεινή Κορινθία. Στην Αθήνα ήρθε για σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κι από τότε ως σήμερα, ζει κι εργάζεται εδώ.


"Η δημιουργία είναι για μένα μια ψυχική γαλήνη και ξεκούραση, μια δύναμη για να συνεχίσω την καθημερινότητα στην πόλη που ζω", μας λέει για την αφορμή της ενασχόλησής της με τις κατασκευές. Όπως και η Ελίνα Βασιλάκη, έχει το εργαστήριό της στην Ηλιούπολη κι ενώ είχε ανέκαθεν αγάπη για την χειροτεχνία, η δραστηριότητά της έγινε πολύ πιο συστηματική εδώ κι έναν χρόνο. 

Στο parapera  έρχεται με γούρια, ποδήλατα και σπιτάκια κεραμικά χρησιμοποιώντας μπεζ-λευκό πηλό με σαμότ, που, κατόπιν, τον βάφει με πυροχρώματα και τον ψήνει σε ειδικό φούρνο στους 800-1000 βαθμούς Κελσίου."Από μικρή μου άρεσε να ανακαλύπτω υλικά και να τα επεξεργάζομαι και κάπως έτσι ανακάλυψα τον πηλό. Είναι ένα υλικό που δίνει ζωή στη σκέψη μου".








Η Ελένη Τσάτσαρη είναι αυτοδίδακτη κι όσο ανιχνεύει καινούργια υλικά, προχωράει σε νέες τεχνικές, πειραματίζεται και βελτιώνεται συνεχώς. Είναι "μικρά αντικείμενα για μεγάλα όνειρα", όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά.



Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της συλλογής της είναι τα υφασμάτινα κουκλάκια, που της έμαθε η γιαγιά της να τα φτιάχνει όταν ήταν παιδί. Τότε, οι κούκλες της φτιάχνονταν για να παίζει η ίδια, ύστερα μεγάλωσε και μόνο όταν γέννησε τον δικό της γιο ξαναθυμήθηκε την ιστορία τους, για να τις φέρει πάλι στο προσκήνιο. "Το σώμα τους γίνεται από κλωστές, τα ρούχα τους από κομματάκια υφάσματος και το σκουφί τους από μαλλί, το οποίο πλέκω", μας εξηγεί."Οι κουκλίτσες είναι ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων, ένα παιχνίδι που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου. Αναπαραστάσεις στοργής και τρυφερότητας".





Μαζί με την Ελίνα Βασιλάκη, η Ελένη Τσάτσαρη θα είναι στο parapera από τις 21 Νοεμβρίου ως και τις 3 Δεκεμβρίου, με τιμές που κυμαίνονται από 8 ως και 30 ευρώ. Μπορείτε, όμως, να την καλέσετε στο 6972225035 ή να της στείλετε mail στο tsatsarel@yahoo.gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου