Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ouph - Απέριττα σκηνικά και χρωματική πανδαισία

ouph, το ξωτικό


Η Παυλίνα Δημητροκάλη, μεγάλωσε στο Γαλάτσι, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών της  Αθήνας και σήμερα διδάσκει το αντικείμενο των σπουδών της, ενώ παράλληλα οργανώνει το εργαστήριό της, που εδρεύει στην Αγ. Παρασκευή. Όπως φάνηκε από νωρίς, η κλίση της προς τις Θετικές επιστήμες και την παιδαγωγική, δεν θα μπορούσε να μην εμπεριέχει και μια εντονη δημιουργικότητα, η οποία την οδηγούσε πάντοτε σε ένα σωρό δραστηριότητες και κατασκευές.

Κάτι κρατώ στις χούφτες μου

Μη μου ψυθιρίζεις πολύ

Πριν ακόμη ασχοληθεί συστηματικά με την διδασκαλία, συνήθιζε να εργάζεται τα καλοκαίρια σε παιδικές κατασκηνώσεις, κάτι που ποτέ δεν το εγκατέλειψε, ακόμη κι όταν το πεδίο της διδασκαλίας επεκτάθηκε με την συνεχή της παρουσία σε Δημοτικό σχολείο κι έπειτα στις τάξεις μαθητών του Γυμνασίου. Στην πορεία της ως σήμερα, δοκιμάζει συστηματικά τον συνδυασμό της βιωματικής μάθησης, δένοντας παιχνίδια ρόλων και θεατρικό παιχνίδι με την Φυσική, στα δικά της μαθήματα.
Συναυλία στις στέγες

Στο καινούργιο σπίτι μου

Καταφέρνοντας να αναπτύσσει μια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στις καθημερινές της δραστηριότητες, παρά την διαφορετικότητά τους, επιμένει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ως καθηγήτρια και να την ενσωματώνει στα χειροτεχνήματά της. Το αποτέλεσμα είναι σαφές κι εμφανές: το σύνολο των δημιουργιών της Παυλίνας Δημητροκάλη κι όλα όσα βρίσκονται κάτω από τον τίτλο "ouph", αποπνέουν έντονη παιδικότητα, επιμένουν σθεναρά στο χρώμα, συνθέτουν ατμόσφαιρα ενός σκηνικού που περιμένει να το βιώσεις. Μεγάλο ρόλο σε αυτήν την θεατρικότητα που επιτυγχάνεται, έπαιξε και η σχολή Μαiρηβη, στην οποία τελείωσε Κουκλοθέατρο, Κατασκευή κούκλας, Κατασκευή σκηνικών και Θεατρικό Παιχνίδι.

Ταξίδι στις ράχες των γραμμάτων

Εδώ και τρία χρόνια, το άθροισμα αυτών των επιρροών ξεδιπλώνεται με διάφορους τρόπους στη συλλογή "ouph", εκεί που μαζί με τις εικονογράφους Χρύσα Σπυρίδωνος και Ελένη Κουρουμπλή, οι οποίες αναμβάνουν όλες τις ζωγραφιές που ενσωματώνονται στις κοινές τους δημιουργίες, η Παυλίνα Δημητροκάλη επωμίζεται την σύνθεση των κοσμημάτων και πολλούς ακόμη τομείς, βασικούς για την υλοποίηση των ιδεών.
Θάλασσα φθόγγων

Κι ένα κύμα πρόσωπα (ζωγραφική από την Χρύσα Σπυρίδωνος)

Στα κοσμήματα κυριαρχεί το ύφασμα, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και κεραμικά στοιχεία, όπως σπίτια με στέγες που παραπέμπουν σε καπέλα μαγισσών ή πολυκατοικίες με ατμόσφαιρα κυκλαδίτικη. Πλάι σε όλα αυτά, βλέπουμε και κοσμήματα επίσης κεραμικά, όπου ακολουθείται εντελώς διαφορετική λογική από τα πολυσύνθετα υφάσματα, "τηρείται ένας μινιμαλισμός, ακριβώς επειδή θέλουμε να αναδειχθεί το ίδιο το υλικό", τονίζει η Παυλίνα Δημητροκάλη. Η αισθητική που διέπει γενικότερα το "ouph", είναι εκείνη που σε οδηγεί τάχιστα σε ένα στυλ παιδικό, σε εικόνες ρομαντικές και πλούσιες από χρώματα. Όλα τα δημιουργήματα που συγκεντρώνονται στο parapera και συμπορεύονται με αυτά της Γεωργίας Παραθύρα, κυμαίνονται μεταξύ των 8 εως και 35 ευρώ και προικίζονται από τα οφέλη της "μη διαμεσολαβημένης σχέσης ανάμεσα στον δημιουργό και το κοινό, που μας κάνει όλους πιο εφευρετικούς και πλούσιους". 

Περιπλεγμένες υποθέσεις


Σύνθεση για τον Αύγουστο

Μέτρο σύγκρισης και δυο σταθμά

Λεπτομέρεια αφήγησης

Το "ouph", θα είναι στο parapera από τις 03 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες κι όσοι θέλουν να τα ανακαλύψουν, μπορούν να τα αναζητήσουν και στη
Manifactura , στο Meet market, στη Ζάκυνθο και τον Βόλο.

Να μιλήσει κι ο πηλός

Πιο κοντά σε σένα κι εγώ

Δείτε περισσότερα στο www.flickr.com/ouph, αλλά και στο www.polindim.etsy.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου