Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Θέατρο στο σπίτι

Να είχα ένα μεγάλο σαλόνι και θα φώναζα το Πρόχειρο Θέατρο ή το Οικείο Θέατρο, το Θέατρο Κατ' οίκον και τους Μπανταρισμένους για να τραγουδήσουν στον παρακάτω πεζόδρομο και να μας κάνουν καντάδα όσο μιλάμε για Μπρεχτ. Εμείς, η πολυκατοικία μας, οι γείτονες, οι φίλοι., η Ομάδα SO7 να μας πει Τι θα κάνουμε τώρα, ίσως μία συναυλία δωματίου ή μονόλογοι ηθοποιών, ίσως μια Λέσχη Ανάγνωσης, μια βραδιά για το τάνγκο. 
Θα μαγειρεύαμε, θα υποδεχόμασταν τους θεατές με καρέκλες αταίριαστες, σε απόσταση αναπνοής, μια Τετάρτη απόγευμα θα είχαμε μια παράσταση που ήρθε να μας βρει. Θα σκεφτόμασταν πολύ τα πλεονεκτήματα τέτοιων προσεγγίσεων, τις ενδιαφέρουσες οπτικές που προσφέρει η συνεχής αναπροσαρμογή από χώρο σε χώρο. Ολιγομελείς θίασοι, δίχως σκηνικά, επισκέπτονται απρόσμενα μέρη της πόλης και χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα, επιστρατεύουν τραγούδι και χορό, ρωτούν και συγκινούν, γράφουν μουσικές και ιστορίες έχοντας πάντοτε ένα διαφορετικό περιβάλλον για να λειτουργήσουν. 
Όλα τα ουτοπικά, τα ρομαντικά κι ιδανικά πράγματα αρχίζουν και φαίνονται αυτονόητα για τους καλλιτέχνες που αδυνατούν να πληρώσουν μια μόνιμη στέγη, για τους κατοίκους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν, για την γειτονιά που θέλει να αποκτήσει κι άλλα χρώματα. Όπως λέει κι ο Δημ. Κουρούμπαλης, συγγραφέας και ένας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστών του Τι θα κάνουμε τώρα;,  «Η λύση βρίσκεται στη συλλογικότητα, την αδελφοποίηση, την αλληλεγγύη. Τέσσερις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι ξεκινούν με ένα καθεστώς σύγκρουσης. Στο τέλος δημιουργούν μια καινούργια κοινωνία. [...] Αυτό που εσείς αναφέρετε ως ρομαντική λύση θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη λύση».
Θα 'θελα να είχα και μια αυλή, να φιλοξενήσω τα ποδήλατα, που δεν ξέρουν πού να πάνε.
Ποδηλατόδενδρα από τον Abhinav Dapke

Εδώ, ένα άρθρο για το Πρόχειρο Θέατρο, στην Καθημερινή βρίσκουμε αυτήν την δημοσίευση για την Ομάδα SO7, στην Ελευθεροτυπία μια κριτική για την πρόσφατη παράσταση του Οικείου Θεάτρου και ένα άρθρο για τις δράσεις του Κ.Θ.Β.Ε., μεταξύ των οποίων και το "Θέατρο Κατ' οίκον", κι εδώ μια παρουσίαση για την ίδια ομάδα από Τα Νέα, την οποία ακολουθεί ένα επίσης ενδιαφέρον άρθρο για "παραστάσεις του ενός θεατή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου