Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Λέσχες Ανάγνωσης

Αν υπάρχει μια μοναχική και απομονωμένη δραστηριότητα, αυτή είναι το να διαβάζει κανείς. Το να μπαίνει κάποιος στον ρόλο του αναγνώστη, προϋποθέτει μια επίγνωση της μοναξιάς, που είναι αναγκαία για να βυθιστείς στον κόσμο του βιβλίου.
Παλιότερα οι αναγνώσεις βιβλίου ήταν, συχνά, ένα δημόσιο και κοινό γεγονός, μιας και συνηθιζόταν να διαβάζουν οι παρέες τα βιβλία τους συντροφικά. Σήμερα, οι Λέσχες Ανάγνωσης, μια σχετικά πρόσφατη δράση του ΕΚΕΒΙ, για την διάδοση της ανάγνωσης και την αγάπη για το βιβλίο, είναι κάτι παρεμφερές ως προς το μοίρασμα και την συντροφικότητα των παλιών αναγνωστών, αφού η κάθε μια από αυτές, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, θέτει σε κοινό τραπέζι τα βιβλία που πρόκειται να διαβάσουν τα μέλη της και κατόπιν να συζητήσουν γι' αυτά μεταξύ τους. Διατηρείται, επομένως, η αναγκαία μοναχικότητα, προστίθεται και επιστρέφει η κοινή απόλαυση για το διάβασμα.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ, είναι μόνο μερικές από αυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα, κι εδώ μπορούμε να δούμε όλες όσες βρίσκονται στην Αττική, για εμάς τους Αθηναίους.
Λέσχες Ανάγνωσης έχουν και αρκετοί εκδοτικοί οίκοι ή βιβλιοπωλεία, με το Μεταίχμιο να είναι ένα απ’ τα πιο δραστήρια στέκια της Ιπποκράτους, που φιλοξενεί διάφορες λέσχες ανάγνωσης, ανάμεσα τους τη Λέσχη Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης και μία αφιερωμένη στις Γυναίκες Πεζογράφους του 20ού αιώνα.
Λέσχη Ανάγνωσης μπορεί να ιδρύσει ο καθένας από εμάς, μάλιστα από το ΕΚΕΒΙ ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και αναφέρει πως απαιτούνται ελάχιστα μέσα για να πραγματοποιηθεί αυτό, όπως "να βρεθεί η κατάλληλη παρέα που θα είναι πρόθυμη γι'αυτήν την δραστηριότητα. Καλό είναι να γίνουν εξαρχής αποδεκτοί κάποιοι κανόνες, όπως η ακριβής προσέλευση και η αποφυγή θεμάτων (π.χ. οικογενειακά θέματα των μελών) εκτός του υπό συζήτηση βιβλίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης". Το σημαντικό είναι πως από αυτές τις λέσχες ανάγνωσης έχουν προκύψει και εκπλήξεις, όπως συνέβη με την Γομολάστιχα από τον Πειραιά, που ξεκίνησε ως λέσχη ανάγνωσης αστυνομικού μυθιστορήματος και μετεξελίχθηκε σε λέσχη δημιουργικής γραφής με τα μέλη να ετοιμάζουν την πρώτη τους συλλογή διηγημάτων. 
Αρκετά καφέ του κέντρου της Αθήνας, στο Pure Bliss στη Ρόμβης, στο Έναστρον στη Σόλωνος αλλά και στο Dasein στα Εξάρχεια είναι κάποια από τα στέκια που προτιμούν οι λέσχες για τις συναντήσεις τους, ενώ στο ίντερνετ θα βρεις την flatland, μια online λέσχη ανάγνωσης, με προτίμηση στα μαθηματικά μυθιστορήματα ή το forum για τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης των εκδόσεων Ψυχογιός
Αν κάνουμε αναζήτηση και στα μπλογκς θα δούμε κι άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο Κήπος των Μυστικών   που κάνει τις συναντήσεις του στο καφέ Έναστρον.


Σημαντικές είναι οι λέσχες των Βιβλιοπωλείων «ΚΟΡΑΗΣ» και «ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ»,
η Λέσχη Ανάγνωσης Μαγειρικής,
η Λέσχη Ανάγνωσης Κρητικής Λογοτεχνίας,
η Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,
η Λέσχη Ανάγνωσης Οικολογικού Βιβλίου.

Πηγές: EKEBI και Athens Voice (τεύχος 330).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου