Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ενεργές μεταμορφώσεις - Μαριάνα Χριστοδούλου


Καπάκια - πίξελ στον πράσινο κήπο
Η Μαριάνα Χριστοδούλου έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες των καιρών επαναπροσδιορίζοντας ποικίλα αντικείμενα που έχουν ήδη διαγράψει την αρχική πορεία της χρήσης τους. Πριν οδηγηθούν στο καλάθι των σκουπιδιών, πλαστικά μπουκάλια μαζί με τα καπάκια τους, παλιά ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, αλουμινένια κουτάκια, δισκέτες και διάφορα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύρματα, υφάσματα, κλωστές κι εφημερίδες μεταμορφώνονται κι αποκτούν νέα όψη και χρήση, ώστε να αποτελέσουν μια εκ νέου δημιουργία.
Σκιάχτρο ραπτικής
Κουτάκια μπύρας προς ανακύκλωση
Κουταλοπήρουνα σε νέο φως

Μαγνητόφωνα κερμάτων
Διάτρητο φως στη νύχτα των εφευρέσεων

Επαναπροσδιορισμός καθημερινών αντικειμένων
Κάθε υλικό αλλάζει πρόσωπο για να αποδράσει από την αχρηστία και να γίνει κόσμημα ή πίνακας, μάσκα ή παράξενη κούκλα, τσάντα, φωτιστικό, σουβέρ ή σταχτοδοχείο. Οι περιορισμοί ως προς την επιλογή των στοιχείων που θα επαναχρησιμοποιηθούν είναι μηδαμινοί, ωστόσο προκύπτουν διαρκώς ερωτήματα σχετικά με την διαφορετικότητα της επεξεργασίας καθενός από αυτά, κάτι που μόνο πρόκληση θα μπορούσε να είναι για τη Μαριάνα Χριστοδούλου και τις καινούργιες τεχνικές που εφευρίσκει, ώστε να ενοποιηθούν σε ένα αποτέλεσμα αρμονικό.

Σπείρα υφασμάτων ως το αύριο
Οι κυρίαρχες επιρροές της έμπνευσής της είναι η καθημερινότητα, η τέχνη σε κάθε της έκφανση, η ιστορία, η πολυπολιτισμικότητα και οι συναντήσεις των λαών στις πόλεις του σήμερα, το περιβάλλον και ο άνθρωπος. Φαινομενικά ασύνδετα υλικά αναδιαμορφώνονται και συνενώνονται κι επικυρώνουν όχι μόνο την σημασία της ανακύκλωσης, αλλά και την ανάγκη να επιστρατευτεί η φαντασία, σήμερα που είναι περισσότερο χρήσιμη από ποτέ.
Εδώ, ένα άρθρο από το Ιδανικό Σπίτι για τις δημιουργίες της Μαριάνας Χριστοδούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου