Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Γλυπτική στις ευχές - Χριστίνα Καρακαλπάκη

Χρυσός στη χούφτα
Η Χριστίνα Καρακαλπάκη, τελείωσε τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική το 2005 και ήδη είχε επιχειρήσει μία θεωρητική διάλεξη σχετικά με την "Διερεύνηση της σχέσης Design και Τέχνης". Παράλληλα με την Αρχιτεκτονική αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την εικαστική διάσταση ενός αντικειμένου, όπως συγκεκριμένα τα καθίσματα, με τα οποία ασχολείται στην Διπλωματική εργασία της.


Chaize longue
Από το 2005 κι έπειτα παρουσιάζει μια δραστήρια πορεία, κατα την οποία παρακολουθεί εξειδικευμένα σεμινάρια πληροφορικής, φωτογραφίας, επεξεργασίας εικόνας και κατασκευής κοσμήματος. Όσον αφορά στο τελευταίο, η Χριστίνα Καρακαλπάκη δεν περιορίστηκε ως προς τις πρώτες ύλες και τις τεχνικές που επέλεξε να προσεγγίσει: σφυρηλάτηση σε πίσσα, κοσμήματα από Art Clay Silver, μικρογλυπτική, ενώ ήδη δυο χρόνια τώρα παρακολουθεί μαθήματα του Δημ. Νικολαϊδη στον Δήμο Αγ. Παρασκευής. Πέρα από την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, όμως, την ενδιαφέρει να αποκτήσει όλο και πιο εκτενή άποψη για ό,τι δημιουργεί, αλλά και για το πώς θα επικοινωνήσει πιο ουσιαστικά με το κοινό της, τους ανθρώπους που συναντούν την ίδια ή τα αποτελέσματα της εργασίας της. Το 2009, παρακολουθεί σεμινάριο από την Λουκία Ρίτσαρντς, με τίτλο "Ξεπερνώντας τον σκόπελο της επικοινωνίας (μαθήματα επικοινωνίας για καλλιτέχνες και όχι μόνο)".


Χυτό αλουμίνιο
Έχει μία ατομική έκθεση στο ενεργητικό της, με θέμα "Αντικείμενα προς χρήση κι ευχαρίστηση", που έγινε στο BARTESSERA, τον Απρίλιο του 2006, αλλά και αρκετές ομαδικές εκθέσεις στον ίδιο χώρο, που έχουν σχέση κυρίως με "Προτάσεις Ελλήνων σχεδιαστών στις περιοχές του φωτισμού, του επίπλου και του αντικειμένου", μια πιο συγκεκριμένη προσπάθεια ανάδειξης και υποστήριξης νέων Ελλήνων σχεδιαστών, ενώ τον Ιανουάριο του 2011 συμμετείχε στην 4η Έκθεση Βιομηχανικού Σχεδιασμού Ελλήνων Δημιουργών. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζει εθελοντικά την Ελληνική Γραμματεία Βιομηχανικού Σχεδιασμού (εθελοντικός σύλλογος αποτελούμενος από ανθρώπους που ασχολούνται με το βιομηχανικό σχεδιασμό – designers, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, κλπ – που ασχολείται με την υποστήριξη και προώθηση του βιομηχανικού σχεδιασμού στην Ελλάδα), κάτι που αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και η εποχή μας χρειάζεται τέτοιου είδους απαντήσεις, που συνενώνουν τις ατομικές προσπάθειες, ώστε να αποκτήσουν ένα κοινό πρόσωπο σε επίπεδο διεθνές.
Ωστόσο, οι συμμετοχές της σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η FURNIDEC και η designlab δεν είναι λίγες  και έχει λάβει μέρος  σε εκθέσεις φωτογραφίας, στο Tell a Story, σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και design.


Δέρμα κι αλουμίνιο


Μικρογλυπτική δακτύλων


Όψεις στο τετράγωνο


Τομές στη δομή




Συνθέσεις συνδέσεων


Αλουμίνιο και λεπτομέρειες


Περιδίνηση από ασήμι


Μια λίρα από ρητίνη


Θα την βρούμε να φωτογραφίζει μια θεατρική παράσταση ή να κατασκευάζει μακέτες για αρχιτεκτονικές μελέτες, να συνεργάζεται με μελετητικά γραφεία αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, να σχεδιάζει μεταλλικά έπιπλα στην εταιρεία "ΛΥΟΧΩΡΟΣ ΕΠΕ", να συνεργάζεται σε επίπεδο κοσμήματος με το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς), αλλά και με τα Artshops του Ιανού και την γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα, όπου εκτός από κοσμήματα πωλούνται και αντικείμενα δικά της.   









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου