Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

mind tricks και by heart and hands

Η Γιώτα Μωραϊτη και η Κατιάνα Παπαβασιλείου, έρχονται μαζί στο parapera ως τις 18 Δεκεμβρίου και συνενώνουν τις δημιουργίες τους σε κοινό περίπτερο. 



Η Γιώτα Μωραϊτη αγαπούσε από παιδί να δημιουργεί πράγματα από χαρτί, "σαν μικρή μαθήτρια, τις ώρες που βαριόμουν στο σχολείο", λέει περιπαικτικά. 



"Αργότερα μεγαλώνοντας έμαθα τη τέχνη του κοσμήματος. Δούλεψα με ασήμι και χρυσό για πέντε χρόνια", μας εξηγεί για την ως τώρα πορεία της. Καθώς το χαρτί ασκεί την απαράμιλλη γοητεία του, επέστρεψε στο υλικό αυτό ξανά, αυτή την φορά όμως βρήκε την Γιώτα Μωραϊτη εξοπλισμένη με πείρα, με μια προϋπηρεσία συστηματικής ενασχόλησης με τις κατασκευές και βρήκε στα χέρια της ποικίλους δρόμους. Με άφθονη φαντασία, περιοδικά, εφημερίδες και παλιά βιβλία συναντιούνται με κουμπιά και ημιπολύτιμες πέτρες για να μετατραπούν σε σκουλαρίκια, δακτυλίδια, κολιέ "και ό,τι γεννάει το μυαλό μου ανά περιόδους", προσθέτει η ίδια.



Συνοψίζει σε μια φράση την κυρίαρχη φιλοσοφία, που χαρακτηρίζει την εργασία της: Δημιουργική ανακύκλωση! Είναι, βεβαίως, γνωστό πόσο απαραίτητη είναι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση στην εποχή μας, έννοιες που θα θέλαμε να μείνουν στον χρόνο, ακόμη κι αν ξεφύγουμε από το δύσκολο περιβάλλον της τωρινής κρίσης. Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν υπότιτλο στις δημιουργίες  mind tricks; "Κομμάτια μοναδικά, αδιάβροχα και ... εύφλεκτα", καταλήγει η Γιώτα Μωραϊτη. 



Μπορείτε να δείτε τα mind tricks και σε αυτό το προφίλ στο facebook (http://www.facebook.com/?email_confirmed=1#!/profile.php?id=100003258758650) και μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια στο -sto_eiiipa@yahoo.gr

Η Κατιάνα Παπαβασιλείου με τα by heart and hands επαγγέλλεται  γραφίστας, που αποφάσισε "να μην την μονοπωλούν μόνο οι χάρες του υπολογιστή  και του τυπογραφείου και ενέδωσε στην ομορφιά της κλωστής και της βελόνας, δημιουργώντας μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα".



Τα υλικά που αποτελούν τις δικές της δημιουργίες πλαισιώνονται από μία εντυπωσιακή ποικιλία: πηλός με πορσελάνη, δαντέλες, τούλι, τσόχα, οργάνζα, κορδέλες, ημιπολύτιμοι λίθοι και  χάντρες. Είναι, όμως, ενσωματωμένα και "παλιά ρούχα που ανακυκλώνονται, καθώς και vintage υφάσματα από την εποχή των γιαγιάδων μας", όπως διευκρινίζει και η ίδια. 



"Έτσι γεννήθηκαν, πραγματικά by heart and hands (ολόψυχα), οι «μικρές κυρίες». Μικροσκοπικές μορφές, η καθεμία τους μοναδική, να αναπαύονται γαλήνια πάνω σε μικρά χειροποίητα μαξιλαράκια", προσθέτει η Κατιάνα Παπαβασιλείου.



Μία άλλη τεχνική που, επίσης, την κέρδισε είναι το felting. Μέσω αυτής γεννήθηκαν τα "ρόδα της θάλασσας" (Sea Roses), που θα τα βρούμε κι αυτά στον δικό της πάγκο.




Για παραπάνω πληροφορίες, επισκεφθείτε το προφίλ των δημιουργιών στο facebook (http://www.facebook.com/byheartandhands), δείτε και την σχετική εκδήλωση και μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια, στέλνοντας mail στο byheartandhands@gmail.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου