Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Glasscapes - Γυάλινες σκέψεις

Όλη η χριστουγεννιάτικη συλλογή εδώ



Το γυαλί είχε πάντα στο μυαλό της η Ειρήνη και μάλλον είχε δίκιο. Γεννημένη στο Βέλγιο, αλλά μεγαλωμένη στο Π. Φάληρο, η Ειρήνη σπούδασε γραφιστική και βιομηχανικό σχέδιο. Στη συνέχεια δούλεψε ως γραφίστρια και σχεδιάστρια προϊόντων, αλλά η βασική της σκέψη την έσπρωχνε προς κάτι διαφορετικό.






Ως καλλιτεχνικό πνεύμα, δημιουργική και παθιασμένη με τη δουλειά της, ταξίδεψε κάνοντας σεμινάρια για τις τεχνικές επεξεργασίας του γυαλιού, από την Τουρκία ως τη Νέα Ορλεάνη  κι απ' την Αγγλία ως στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε  για να εφαρμόσει όλες τις γνώσεις που είχε αποκτήσει.  Από το 2008 κι ύστερα, δημιούργησε το Glasscapes Studioμε αντικείμενο τον σχεδιασμό, την επεξεργασία και τη μορφοποίηση του γυαλιού, εφαρμόζοντας όχι και τόσο συνηθισμένες τεχνικές.




"Οι τεχνικές που χρησιμοποιώ είναι : Fusing (λιωτό γυαλί), Kilncasting (λιωτό γυαλί σε καλούπια), Scraffito (ζωγραφική στο γυαλί με σκόνη γυαλιού). Η τεχνική του Scraffito είναι από τις αγαπημένες μου τεχνικές γυαλιού και αυτή που με ξεχωρίζει σαν καλλιτέχνη. Πέρα από τα έργα τέχνης που δημιουργεί, την τεχνική αυτή τη χρησιμοποιώ για να αποτυπώνω σε γυαλί σχεδόν οποιαδήποτε προσωπογραφία".



Το Glasscapes Studio ασχολείται, κυρίως, με το γυαλί  που ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται με δημιουργικό τρόπο. Τίποτα δεν πετιέται. Μερικά παραδείγματα είναι τα χαρακτηριστικά  καδράκια, στα οποία γράφει περιμετρικά μικρές ιστορίες, που επινοείται η ίδια. Εντυπωσιάζουν τα γυάλινα ζωάκια της,  που έχουν δημιουργηθεί επίσης από ανακυκλωμένο γυαλί, σε συνδυασμό με σύρμα.  Χαρακτηριστικά είναι και τα μπολάκια, οι πιατέλες και τα καλλιτεχνήματα που έχουν δημιουργηθεί από μπουκάλια.


 "Όλα τα έργα μου είναι βγαλμένα μέσα από  την καθημερινή ζωή και τους προβληματισμούς μου. Το να δημιουργώ για εμένα είναι μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης, μία κραυγή, ίσως, για να ακουστούν αυτά που με προβληματίζουν", μας αναφέρει η Ειρήνη Ματινοπούλου.




"Glasscapes Studio, σημαίνει κάτι το ονειρικό, το ταξιδιάρικο και η ιδέα του ονόματος έχει προέλθει από το αγγλικό landscapes, που σημαίνει τοπίο".



Τα έργα της μπορούμε να τα συναντήσουμε και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη αλλά και εδώ κι είναι ξανά στο parapera, ως τις 24 Δεκεμβρίου.  Επισκεφθείτε το προφίλ που διατηρεί στο facebook για να μαθαίνετε τα νέα της, μπορείτε, όμως, να στείλετε και mail στο glasscapes.studio@gmail.com.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου