Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Τον Αύγουστο το parapera πάει διακοπές


ελευθερώστε βιβλία

Το περιοδικό CITY urban living από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μια πανελλήνια εκστρατεία συγκέντρωσης βιβλίων:  
Φέρτε τα παλιά σας βιβλία 
να φτιάξουμε βιβλιοθήκες 
                      στις φυλακές. 
 (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο)  
Μια βιβλιοθήκη σε κάθε φυλακή.
Το κράτος αδιαφορεί. Εμείς και εσείς μπορούμε; Να το μεγάλο στοίχημα!
 Η φυλακή μπορεί να δεχτεί λίγο περισσότερο φως.
Το βιβλίο μπορεί να είναι μια ακτίνα φωτός. Κάθε βιβλίο αποτελεί μια ευκαιρία για απόδραση, για ένα ταξίδι.
Δώστε και σε άλλους ανθρώπους την ευκαιρία να ζήσουν και να νιώσουν ότι εσείς μέσα από τις σελίδες τους
  Οι κρατούμενοι χρειάζονται τη βοήθεια σας. 

 ( Οι άνθρωποι του περιοδικού που ανέλαβαν την πρωτοβουλία επικοινώνησαν με τις Φυλακές Κασσάνδρας και τις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας. Με ενθουσιασμό δέχτηκαν την πρόταση τους. Παράλληλα επικοινωνούν και με άλλες φυλακές για το ίδιο θέμα.)
Το Παραπέρα ανέλαβε να ειναι μέρος αυτης της πρωτοβουλίας  σαν χώρος συγκεντρωσης βιβλίων για την Αθήνα.

 
Χώροι συγκέντρωσης βιβλίων για τις φυλακές:
Θεσσαλονίκη: γραφεία περιοδικού CITY Ιπποδρομίου 7 στον 8ο όροφο
Aθήνα : Παραπέρα,Αχαρνών 61 και Φερρών (κοντά στους σταθμούς Βικτόρια και στ.Λαρισσης)
( απο τις 5 το απόγευμα μέχρι αργά στον χώρο του καφέ εστιατορίου)

Υ.Γ.Οσοι θέλουν να προσφέρουν  βιβλία ας γνωρίζουν οτι η συγκεντρωση βιβλιων θα διακοπεί  τις μέρες που το Παραπέρα θα παραμείνει κλειστό για καλοκαίρι (απο  1η Αυγούστου μεχρι 9η Σεπτεμβρίου) και θα συνεχιστεί απο 10 Σεπτεμβρίου.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

Το Para Pera ετοιμάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων-εικαστικών-δράσεων-​ εκθέσεων-σεμιναρίων Σεπτεμβρίου κι Οκτωβρίου.
 Όσοι ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο paraperamarket@gmail.com ή να καλέσετε στο 6936985691, στο 6972334142 και στο 210-8214520, μέχρι τέλος Ιουλίου.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μαρία Βασιλάκη - Συνθέσεις υφασμάτων


things to love στο parapera
Η Μαρία Βασιλάκη μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε και έζησε αρκετά χρόνια στη Αθήνα και τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στην Πάτρα. Ασχολήθηκε, αρχικά, με την σκηνογραφία, το θέατρο και τη μουσική, πάντα όμως την ενδιέφεραν οι διάφορες κατασκευές που εμπεριείχαν την χρήση υφασμάτων. Έτσι, άρχισε να φτιάχνει τσάντες, φωτιστικά, μικροέπιπλα, ειδικές κατασκευές και να συλλέγει πεταμένους καναπέδες, που  κατόπιν και μεταποιούσε.

μια μικρή κυρία

μια σαλοπέτα για το πρωί

λεπτομέρεια στην τσέπη του αγοριού

Οι δημιουργίες της ντύνονται με το μοτο things to love, γιατί η Μαρία ό,τι κάνει το αγαπάει και θέλει να το μετατρέψει σε αντικείμενο πόθου.


βλέπω όνειρα με γαλάζια δάση


θήκες για τα απαραίτητα

πράσινη έξοδος για το απόγευμα

Με αφορμή τον ερχομό της μικρής της Φωτεινής, τα τελευταία δυο χρόνια ασχολείται, κυρίως, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή παιδικών ρούχων. Η ίδια λέει: "Όταν γέννησα την κόρη μου άρχισα να ψάχνω ρούχα για μικρά παιδιά που να είχαν φαντασία, να είναι οικονομικά και σε καλή ποιότητα, έτσι αποφάσισα να τα φτιάχνω μόνη μου. Αυτό έφερε στο φώς ένα πάθος που, φαίνεται, οτι το είχα πάντα".

Στόχος της Μαρίας Βασιλάκη είναι να μπορεί να συνδυάζει καλά υλικά, αισθητική και προσιτές τιμές. Τα παιδικά ρούχα της, χαρακτηρίζονται για την ποικιλία μοτίβων και χρωμάτων, καθώς και για την εξαιρετική επιμέλεια κατασκευής τους, αφού ακόμη και τα κρυφά σημεία τους, οι φόδρες και οι εσωτερικές ραφές αποτελούν στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει ως φανερά. Επιπρόσθετα, αυτή η ποιότητα συνοδεύεται όντως από μία γκάμα χαμηλών τιμών, που κυμαίνεται από 15 εως 40 ευρώ. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι από 100% βαμβάκι , ενώ τα υφάσματα τα συλλέγει από τα ταξίδια της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, στην Αργεντινή, τη  Λατινική Αμερική, το Βερολίνο, το Λονδίνο.

χρώματα και σχήματα σε σύνθεση
Ενθουσιάζεται όταν σε αυτά τα ταξίδια βρίσκει παλιά υφάσματα του 60'-70' και τα επαναχρησιμοιεί, δίνοντάς τους μια καινούργια ζωή και μια παιδική νότα. Το καλύτερο στάδιο της δημιουργίας, όπως η ίδια μας αναφέρει, είναι το αυτό στο οποίο συνθέτει τα υφάσματα που έχει μπροστά της. Εκείνη τη στιγμή ένας χορός από σχέδια και φόρμες κάνουν πρόβες για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο κάθε φορά είναι διαφορετικό. Άλλωστε, δεν δουλεύει με πατρόν και έτσι οι μικροί ήρωες φοράνε πάντα κάτι μοναδικό. Το κάθε ρούχο το αντιμετωπίζει σαν μια ξεχωριστή κατασκευή, αφοσιώνεται πλήρως σε αυτό και στόχος της είναι το τελικό αποτέλεσμα "να σου γεμίζει το μάτι".


μ' αρέσει να παίζω σε αγρούς με λουλουδάκια

Ρούχα και αντικείμενα της Μαρίας Βασιλάκη μπορεί κάποιος να βρεί στην προσωπική της σελίδα στο facebook, και, σύντομα, στο site της.  Συνειδητά επιλέγει να μην  δίνει τις δικές της δημιουργίες σε καταστήματα, για να μην ανέβει η αξία των προιόντων της.

Στο Parapera θα είναι από τις 04 εως  τις 16 Ιουλίου.



Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΜιςΤουΝου - Ταξιδιωτικά κοσμήματα



Η ΜιςΤουΝου γεννήθηκε από τις ιστορίες των παράλιων προσφυγικών συνοικιών της Χαλκίδας, έγινε ψευδώνυμο στα μονόστηλα μιας ευβοιώτικης εφημερίδας, ύστερα μετακόμισε στον τίτλο ενός μπλογκ κι από το 2007 επιστεγάζει τα Κοσμήματα του Δρόμου.



Η Άρτεμις Μαρμαρινού, που κρύβεται πίσω από τις δημιουργίες της ΜιςΤουΝου, σπούδασε θέατρο, παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και βιολοντσέλου από μικρή ηλικία και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, όπου διατηρεί το εργαστήριο των κοσμημάτων της.



Δημιουργεί κοσμήματα με πηλό και χαρτοπολτό, πλάθοντας και συνδυάζοντας φόρμες, που ύστερα χρωματίζονται και γίνονται μέρος ποικίλων συνθέσεων με ανομοιογενή υλικά, όπως το ξύλο, οι ημιπολύτιμες πέτρες, τα νήματα όλων των ειδών, το ατσαλόσυρμα. Σε παλιότερες συλλογές κυριαρχούσε και το ύφασμα, το οποίο με την σειρά του χρειάστηκε να το ράψει, να το κεντήσει, να το πλέξει,σύντομα, όμως, γεννήθηκε η ανάγκη για στοιχεία συγκεκριμένου θέματος, κάτι που ικανοποιήθηκε από το πλάσιμο του πηλού και του χαρτοπολτού.


Σήμερα, η ΜιςΤουΝου προτιμά να ζωγραφίζει τα κοσμήματά της και να διηγείται ιστορίες των δρόμων και των ανθρώπων που τους διασχίζουν, συμπεριλαμβάνοντας στις συνθέσεις της σύμβολα που ανήκουν στο συλλογικό αρχείο της μνήμης: ψάρια, φίδια, λουλούδια, δεκάρες και καραμέλες, χρυσόμυγες και σκαθάρια, πιόνια, υδρόγειοι, αεροπλάνα, δάκρυα και φύλλα.




Θα βρούμε τα Κοσμήματα του δρόμου στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς), στο Μουσείο Ηρακλειδών, στα Artshops του Ιανού, στην Γκαλερί Τεχνοχώρος , στο "Φίλων Δώρημα" (Μοσχάτο), στο "tholos" (Πάργα), στην "Παπαρούνα" (Αιγάλεω) και σε επιλεγμένα καταστήματα.









Από το 2008 και μετά, τα Κοσμήματα του δρόμου συμπληρώνονται με τα Ταξιδιωτικά κοσμήματα, τα οποία με ένα κόκκινο αεροπλάνο διανύουν ποικίλες διαδρομές, που από υδρόγειο σε υδρόγειο μεγαλώνουν ή μικραίνουν, παίρνουν ονόματα επιθυμιών κι αισθήσεων, δίπλα στη Βιέννη η Προσμονή, κάτω από το Μόντρεαλ η Περιπλάνηση και δυτικά το Πανηγύρι.


Η ΜιςΤουΝου είναι ξανά στο parapera από τις 10 Σεπτεμβρίου μαζί με τις δημιουργίες της και τις υδρογείους που θα αναχωρούν από το νούμερο 61 της Αχαρνών.Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με την ίδια, μπορείτε να στείλετε mail στο mistounou@gmail.com ή να την καλέσετε στο 6947698883 και στην σελίδα της, που ετοιμάζεται προσεχώς.



Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Γιώτα Ζερίτη - Παγιέτες σε σύνθεση

Η Γιώτα Ζερίτη είναι ξανά μαζί μας στο parapera από τις 04 έως τις 16 Ιουνίου
Η Γιώτα Ζερίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αυτοδίδακτη σχεδιάστρια κοσμημάτων. Κατά καιρούς, έχει επεξεργαστεί διάφορα υλικά, μέσα από την λογική της ανατρεπτικής επαναχρησιμοποίησης πραγμάτων. Η διαφορετικότητα των υλικών την ωθεί να αναπτύξει, όλο και περισσότερο, καινούργιους τρόπους επεξεργασίας, ενώ τον τελευταίο χρόνο πειραματίζεται περισσότερο με το βινύλιο.

Παγιέτες σε παράταξη

Πούλιες και δυο μαργαριτάρια

Αφρικανικοί ρυθμοί με mbira

Ντεγκραντέ μουσικές

Καλοκαιρινά ημικύκλια
Κίτρινα σέπαλα της Αφρικής

Από την ραπτική στην αρμονία του καφέ

Οι κυριότερες επιρροές και αφορμές της έμπνευσής της είναι οι αφρικανικές φόρμες και τα παραδοσιακά μοτίβα, που σε συνδυασμό με την έκπληξη των υλικών σηματοδοτούν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα. Οι δημιουργίες της έχουν την αφετηρία τους σε υλικά ξεχασμένα και οικονομικά, εξοπλίζονται με τους στιβαρούς ρυθμούς των παλιών μελωδιών και μεταμορφώνονται στο σήμερα με αναπάντεχους συνδυασμούς μεταξύ τους.

Εδώ το προφίλ της Γιώτας Ζερίτη στο facebook, όπου θα την βρείτε μαζί με τα κοσμήματά της και τα νέα των δραστηριοτήτων της.